یکی از مواردی که در نورپردازی اهمیت زیادی دارد، نحوه چیدمان و نصب چراغها است. جایگذاری درست چراغها و طراحی درست نورپردازی نه تنها سبب صرفهجویی در هزینهها میشود، بلکه سبب نورپردازی به بهترین شکل شده و نور مورد نیاز محیط را به خوبی تامین مینماید. بسیاری از افراد برای اجرای نورپردازیهای حرفهای از افراد متخصص در این امر کمک میگیرند. حال برای نصب چراغ و لامپ LED افراد میتوانند با در نظر گرفتن نکات مهم شخصا به انجام آن بپردازند. در این مطلب قصد داریم در رابطه با نحوه نصب چراغ و لامپ LED صحبت کنیم و به نکات مهم این کار اشاره داشته باشیم.
راهنمای نصب چراغ سقفی توکار
چراغهای سقفی توکار مستقیما در داخل سقف نصب میشوند. برای همین به آنها چراغهای مخفی نیز گفته میشود. مزیتی که این چراغها دارند این است که هیچ فضایی از بیرون را اشغال نمیکنند و از این نظر برای سقفهای کوتاه بسیار ایدهآل میباشند. حال در رابطه با نصب چراغ سقفی توکار باید اشاره کنیم که نصب این چراغها کمی پیچیدهتر از سایر انواع نورپردازی است و نیاز به محاسبات بیشتری دارد. برای همین معمولا برای طراحی این چراغها معمولا نمای کلی از اتاق بر روی یک کاغذ پیاده میشود تا محل جانمایی چراغها به خوبی مشخص شود. همچنین بهتر است جانمایی چراغها از یک نقطه کانونی شروع شود که از اهمیت بیشتری برخوردار است.
در نورپردازی فواصل یکسان و مناسب بین چراغها از اهمیت زیادی برخوردار است. در نورپردازی توکار باید فاصله بین دو چراغ را حدود نصف ارتفاع سقف تا کف زمین و فاصله چراغ تا دیوار را حدود یک چهارم این مقدار در نظر گرفت. البته باتوجه به میزان نوردهی چراغ و زاویه تابش، این مقادیر میتوانند کمی بیشتر یا کمتر در نظر گرفته شوند. زاویه رفلکتور چراغ و فواصل هم نباید به گونهای باشد که نور تولید شده توسط هر چراغ با چراغ دیگری ترکیب شود و روشنایی اتاق از حالت یکدست خود خارج شود.
راهنمای نصب چراغ سقفی روکار
چراغهای سقفی روکار برخلاف نوع توکار هستند و بر روی سقف مورد نصب قرار میگیرند. این چراغها میتوانند در اشکالی چون مستطیل، مربع، دایره، گنبدی و غیره انتخاب شوند و هیچ محدودیتی در انتخاب آنها وجود ندارد. در واقع انتخاب این چراغها سلیقهای است و بستگی به علایق افراد دارد. این چراغها برای سقفهایی که ارتفاع زیادی دارند، گزینه خوبی هستند.
در رابطه با نصب چراغهای سقفی روکار باید عنوان کنیم که نصب این چراغها کار پیچیدهای نیست و نیازی به محاسبات خاص ندارد. تنها فاصله چراغها از یکدیگر باید به اندازه نصف ارتفاع سقف در نظر گرفته شود. اما باید به میزان روشنایی هر یک از چراغها توجه کرده و این مورد را در فواصل بین چراغها در نظر گرفت. چرا که فاصله در نظر گرفته شده ممکن است برای چراغهای مختلف زیاد یا کم باشد.
مراحل نصب لامپ LED
اگر قصد دارید برای روشنایی محیط خود از لامپ LED استفاده کنید، بهتر است مراحل زیر را در نظر بگیرید.
- در ابتدا باید محل مورد نظر خود را برای نصب لامپها مشخص کنید و به علامتگذاری آن بپردازید.
- پس از مشخص کردن محل نصب، یک محل برای منبع برق نور الایدی مشخص نمایید.
- مداری که لامپهای LED در آن قرار میگیرند را پیدا کنید و مدار را خاموش نمایید.
- سیم برق را از جعبه تقسیم گرفته و تا محلی که منبع برق در آن قرار دارد بکشید.
- لامپهای LED را به منبع برق وصل کنید و سیمهای اتصال زمین منبع برق الایدی را به کلید برق متصل کنید.
- مدار را فعال کنید و آن را تست نمایید.
نصب پنل LED به چه صورت است؟
برای نصب پنل LED هم میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید. این کار هم تا حدودی شبیه به نصب لامپهای LED است که در زیر به بررسی آنها میپردازیم.
- برای نصب پنل الایدی در ابتدا محل مورد نظر خود را انتخاب و علامتگذاری کنید.
- سپس یک برش متناسب با اندازه پنل LED را روی سطح ایجاد نمایید.
- محلی برای منبع برق در نظر گرفته و مداری که پنل روی آن قرار میگیرد را خاموش نمایید.
- سیم برق را از جعبه تقسیم گرفته و تا محیطی که منبع برق در آن قرار دارد بکشید.
- پنل را به منبع برق متصل کنید و سیمهای اتصال زمین منبع برق LED را به کلید برق وصل نمایید.
- مدار را فعال کرده و آن را تست نمایید.
چراغ خطی و انواع روشهای نصب آن
در حال حاضر چراغهای خطی جزو چراغهای بسیار پرطرفدار هستند و افراد زیادی آنها را برای محیط خانه یا محل کار خود در نظر میگیرند. این چراغها شامل دیودهای نوری هستند که در یک یا چند ردیف به شکل خطی چیدمان میشوند. در واقع میتوان گفت چراغهای LED در یک محفظه یا بدنه قرار میگیرند. چراغهای خطی در طولهای مختلفی قابل سفارش هستند و میتوانند به روشهای گوناگونی مورد نصب قرار بگیرند. در رابطه با نصب و قرارگیری چراغهای خطی باید به سه روش نصب توکار، نصب روکار و نصب به شکل آویز اشاره کرد که در ادامه به بررسی هر یک از آنها میپردازیم.
1. نصب چراغ خطی به صورت توکار
همانطور که اشاره کردیم چراغهای توکار در داخل سقف نصب میشوند. برای همین یک پوستهای به شکل کاذب نیاز است تا چراغ در داخل آن نصب شود. حال مراحل نصب این چراغها به صورت توکار به شکل زیر است:
- حفر محل نصب: در ابتدا باید بر اساس ابعاد فیزیکی چراغ، در سطح مورد نظر یک حفره ایجاد شود. سایز حفره باید بر اساس سایز برش درج شده در بخش اطلاعات محصول باشد و از ابعاد بیرونی چراغ کوچکتر باشد.
- قرار دادن اجزای نگهدارنده: اغلب منابع نوری خطی دارای بست پروانهای هستند که در داخل حفرهها قرار میگیرند. بستها در ابتدا توسط پیچ روی بدنه مستحکم میشوند و سپس چراغ داخل حفره قرار میگیرد.
- اتصال برق: پیش از قرار دادن چراغ در داخل حفره، باید سر سیم برق را به بخش انتهایی مولد محصول نصب کرده و از روشن شدن و عملکرد صحیح چراغ اطمینان حاصل کرد. پس از آن باید درایور را در داخل حفره قرار داد.
- جایگذاری چراغ در داخل حفره: در این مرحله باید با جمع کردن فنر بستها، چراغ را در داخل حفره قرار داده و آن را رها کرد. در اینجا بستها باز میشوند و چراغ را داخل حفره مهار میکنند.
- نصب دیفیوزر: پس از قرارگیری چراغ در حفره و اطمینان از ثبات آن، باید به نصب دیفیوزر پرداخت.
2. نصب چراغ خطی به صورت روکار
چراغهای خطی روکار به دلیل وزن کمی که دارند، میتوانند روی سقفهای کاذب نیز اجرا شوند. در رابطه با مراحل نصب چراغ خطی روکار هم باید به موارد زیر اشاره کرد:
- تعیین محل نصب: در ابتدا باید جای دقیق چراغ را روی سقف مشخص نمایید و محل سوراخ را در سقف حفر کنید. این کار باعث میشود تا در مرحله بعدی سوراخ بدنه بر حفره داخل سطح منطبق شود و نصب به شکل کاملا دقیقی صورت بگیرد.
- نصب بدنه به سطح: در ابتدا باید بدنه چراغ را روی سطح ثابت کرد. این کار هم میتواند به صورت مستقیم با پیچ کردن بدنه روی سطح انجام شود و یا با پیچ کردن آن بر روی براکت صورت بگیرد.
- اتصال برق: این مرحله هم به سیمکشی و در نظر گرفتن برق برای تغذیه و روشن شدن چراغها اختصاص دارد. درایور آنها هم داخل بدنه خود چراغ قرار میگیرد.
- قرار دادن طلق دیفیوزر: در مرحله آخر هم باید طلق دیفیوزر به صورت کلیکی روی پروفیل ثابت شود.
3. نصب چراغ خطی به صورت آویز
آخرین روش نصب چراغ خطی، به صورت آویز است. این روش برای فضاهایی مناسب است که از سقف با ارتفاع بلند برخوردار هستند تا پس از نصب چراغها با سر افراد برخورد نکنند. نحوه نصب چراغ خطی به صورت آویز هم به این صورت است:
- علامتگذاری محل نصب: مشابه روشهای قبلی در ابتدا باید به علامتگذاری محل نصب چراغ بپردازید. محل قرارگیری چراغها باید با توجه به طراحی روشنایی صورت بگیرد.
- نصب کیت اتصال: کیت اتصال شامل قطعاتی چون سیم بکسل، بست و براکت است که برای نصب و مهار چراغ از سقف مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمترین نکات در این مرحله باید به هم ارتفاع کردن سیمها اشاره کرد.
- اتصال برق: پس از نصب کیت اتصال باید به فراهم کردن جریان برق برای درایور چراغ و روشن کردن آن پرداخت. برای اینکه درایور هم مشخص نشود، آن را داخل بدنه پروفیل قرار میدهند.
- نصب بدنه چراغ: در آخر هم باید چراغ را از داخل بدنه به آویز متصل کرد. در ادامه هم باید به قرار دادن دیفیوزر پرداخت تا نصب چراغ خطی به پایان برسد.
جمع بندی
در این مطلب در رابطه با نحوه نصب چراغ و لامپ LED صحبت کردیم و با نکاتی در این رابطه آشنا شدیم. شما میتوانید بر اساس شرایط محیط و سلیقه خود از بهترین روش نورپردازی استفاده کنید و یک محیط زیبا و روشن برای خود فراهم نمایید. در صورتی هم که در این زمینه تخصصی ندارید، میتوانید از افراد ماهر و با تجربه در این امر کمک بگیرید.