لامپهای مهتابی از جمله تجهیزات نورپردازی هستند که از گذشته تا به امروز در محیطهای مختلف در حال استفاده هستند. از آنجایی که نصب این چراغها کار سخت و پیچیدهای نیست، بسیاری از افراد خود اقدام به نصب این چراغها مینمایند. با این حال یک سری نکات وجود دارد که باید در زمان نصب چراغ مهتابی LED مورد توجه قرار بگیرند. در این مطلب قصد داریم در رابطه با نحوه نصب و راه اندازی چراغ مهتابی ال ای دی صحبت کنیم و به موارد مهم در این رابطه اشاره نماییم.
لامپ مهتابی LED چیست؟
چراغهای مهتابی از انواع چراغهای نورپردازی هستند که از قدیم الایام تا به امروز مورد استفاده قرار میگیرند. با این حال با گذشت زمان فناوری این چراغها نیز به روز شده است و تغییراتی در ساختار آنها صورت گرفته است. در حال حاضر چراغهای مهتابی جدید از فناوری ال ای دی برخوردار هستند. این فناوری نسبت به مهتابیهای فلورسنتی قدیمی مزایای بیشتری دارد که از جمله آنها باید به نور بیشتر، بازدهی بیشتر، مصرف انرژی کمتر، عمر طولانیتر، نصب ساده و هزینه کمتر اشاره کرد. برای همین است که در حال حاضر بیشتر شاهد چراغهای مهتابی ال ای دی هستیم و کمتر با انواع قدیمی آن مواجه میشویم.
مهمترین کاربردهای چراغ مهتابی ال ای دی
چراغهای مهتابی ال ای دی همچون هر چراغ نورپردازی دیگری میتوانند در اغلب محیطها مورد استفاده قرار بگیرند. با این حال این چراغها کاربردهای دیگری هم دارند و میتوان از آنها برای روشنایی فضاهای خاصی چون گالری نقاشی یا گالری عکس استفاده کرد. همچنین این چراغها در بیمارستانها برای تامین روشنایی مورد نیاز نوزادان کاربرد دارند. از دیگر کاربردهای چراغ مهتابی LED میتوان به خطوط تولید و مونتاژ اشاره کرد. در این محیطها کارگران و اپراتورها نیاز به روشنایی زیاد با پخش نور فراوان دارند تا بتوانند کار را به بهترین شکل انجام دهند. در چنین شرایطی چراغهای مهتابی LED نیز گزینه خوبی هستند.
مزایای مهتابی LED جدید نسبت به مدل قدیمی
چراغهای مهتابی ال ای دی جدید نسبت به مهتابیهای قدیمی از مزایای زیادی برخوردار هستند. در این رابطه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یکی از مزایای این چراغها این است که از جایگاهی برای نصب بر روی سطوح برخوردار هستند و به این دلیل نصبشان راحتتر صورت میگیرد.
- این چراغها بر خلاف مهتابیهای قدیم، خیلی سریع و بدون معطلی روشن میشوند.
- ساختار مهتابیهای LED جدید ساده بوده و طول عمر بالایی دارند. حتی اگر با نوسانات بالا خاموش و روشن شوند، از طول عمر آنها کم نمیشود.
- از آنجایی که LEDها از جریان مستقیم تغذیه میکنند، مهتابیهای ال ای دی نیازی به استارتر و ترانسفورماتور ندارند. برای همین نصب و اجرای سادهتری دارند.
- مهتابی LED اشعه فرابنفش تولید نمیکند و جیوه ندارد. حتی بخشهایی از آن قابلیت بازیافت مجدد و حتی تعمیر دارند و میتوانند مجددا مورد استفاده قرار بگیرند. برای همین میتوان گفت مهتابیهای LED جدید دوستدار محیط زیست و انسانها هستند.
لوازم لازم برای نصب مهتابی LED
در صورتی که قصد دارید خودتان اقدام به نصب و راهاندازی چراغ LED کنید، باید یک سری لوازم را تهیه کنید و مواردی را در نظر داشته باشید. از جمله:
- از سالم بودن چراغ مهتابی LED مطمئن شوید تا پس از نصب مجبور به تعویض آن نشوید.
- ابزارهایی چون دریل، پیچ و رولپلاک را آماده کنید و در دسترس قرار دهید.
- برای نصب مهتابی LED نیاز به استفاده از فازمتر است. برای همین یک فازمتر سالم در اختیار داشته باشید.
- بهتر است برای جلوگیری از هر پیشامدی از وسایل ایمنی همچون دستکش و کفش عایق استفاده نمایید.
- از اضافه کردن موارد اضافی به مدار همچون استارتر و ترانس خودداری نمایید.
- برای اینکه به عیب براکت LED پی ببرید، به رنگ و ظاهر آن توجه کنید. در نهایت هم بعد از نصب چراغ براکت LED، از لخت نبودن سیمها در تمام مسیرها اطمینان حاصل کنید.
ملاحظات ایمنی پیش از نصب و راه اندازی چراغ مهتابی LED
- پیش از شروع به کار از قطع بودن برق در محدوده نصب چراغ LED مطمئن شوید.
- در صورتی که قصد دارید چراغ مهتابی را روی دیوار نصب کنید، بهتر است یک فاصله 30 الی 35 سانتی متری را تا سقف در نظر بگیرید.
- با توجه به اندازه قاب مهتابی و جایگاه تعبیه شده در آن، به سوراخ کردن دیوار یا سقف بپردازید.
- به درایور موجود در پشت مهتابی توجه داشته باشید. در صورتی هم که درایور در پشت مهتابی نبود، آن را در جایگاه خود قرار دهید.
- زمانی که قصد داشتید مهتابی را به برق وصل کنید، ابتدا سیم earth آن را به کلید برق متصل کرده و سپس مهتابی را تست نمایید.
نحوه نصب مهتابی فلورسنتی یا کم مصرف
در مهتابیهای قدیمی ترانس و استارتر وجود دارد که این قطعات در مهتابی LED حذف شدهاند. بهتر است در ابتدا به آموزش نصب مهتابی فلورسنتی بپردازیم و سپس به سراغ مهتابی ال ای دی برویم.
- در ابتدا با استفاده از متر و تراز، جایگاه دقیق مهتابی را مشخص کنید و آن را علامت بزنید.
- سپس با دریل به سوراخ کردن محل علامتگذاری شده بپردازید و رولپلاک متناسب با اندازه آن را درون سوراخ قرار دهید.
- قاب مهتابی را در جایگاه مشخص شده قرار دهید و از مستحکم بودن آن مطمئن شوید.
- مجددا از قطع بودن برق اطمینان حاصل کنید و سپس به سراغ اتصالات سیمها بروید. در این مرحله باید سیم فاز را به ترانس مهتابی متصل نمایید.
- پیش از آنکه به محکم کردن اتصالات بپردازید، اول مهتابی را تست کنید. در صورتی که مهتابی سالم بود و به خوبی کار کرد، اتصالات آن را محکم نمایید.
نحوه نصب چراغ مهتابی با بالاست مغناطیسی
در رابطه با بالاست مهتابی باید اشاره کنیم که زمانی که در کنار یک مهتابی فلورسنتی قدیمی قرار بگیرید، یک صدای زوزه مانند همچون وزوز به گوش میرسد. این صدا مربوط به ترانس یا همان بالاست مهتابی است که باعث راهاندازی و کنترل جریان برق در مدار محصول میشود. مهتابیهای فلورسنتی قدیمی با دو نوع بالاست در بازار موجود هستند که در حال حاضر به دلیل اختلالات موجود در بالاستهای مغناطیسی، بالاستهای الکترونیکی رواج بیشتری دارند. حال در ابتدا به نحوه نصب مهتابی با بالاست مغناطیسی و سپس به نصب مهتابی با بالاست الکترونیکی میپردازیم.
- بالاستهای مغناطیسی دارای دو ترمینال هستند که یکی از آنها ورودی و دیگری خروجی است. سیم فاز باید به ترمینال ورودی وارد شده و از دیگری خارج شود.
- هر پایه سوزنی دو ترمینال برای ورود سیم دارد. در این مرحله سیم خارج شده باید به یکی از چهار پایه سوزنی مهتابی وصل شود.
- پس از اتمام اتصالات سیم فاز، باید به سراغ سیم نول بروید. برای اتصال سیم نول باید آن را به نقطه مقابل سیم فاز در پایههای سوزنی مهتابی وصل کنید و در نهایت دو پایهای که برای استارت است را به دو پایه باقی مانده سوزنی مهتابی متصل نمایید.
نحوه نصب چراغ مهتابی با بالاست الکترونیکی
مهتابیهای دارای بالاست الکترونیکی، از نصب سادهتر و همچنین عملکرد بهتری نسبت به مهتابیهای دارای بالاست مغناطیسی برخوردار هستند. نصب آنها در چند مرحله ساده صورت میگیرد که عبارتند از:
- مهتابی تک لامپ: در بالاست مهتابی تک لامپ، 6 ترمینال وجود دارد که از این شش ترمینال دو مورد برای ورود سیم فاز و نول هستند. باقی آنها هم برای اتصال به مهتابی به کار گرفته میشوند.
- مهتابی دو لامپ: این مهتابیها به طور کامل مونتاژ شدهاند و نصبشان بسیار راحت است. کافیست سیم نول آنها را به طور مستقیم و سیم فاز آنها را به کلید برق متصل نمایید.
نکات مهم پیش از خرید مهتابی LED
در صورتی که قصد دارید از چراغ مهتابی LED در فضای منزل یا محیط کار خود استفاده کنید، به چند مورد توجه داشته باشید و سوالاتی را از فروشنده بپرسید. در درجه اول باید بدانید که چراغهای LED از طیف رنگ نور متفاوتی برخوردار هستند که طیف رنگ نور با یکای کلوین نشان داده میشود. هر چقدر این مقدار بیشتر باشد، رنگ به سرد شدن تمایل پیدا میکند. برای مثال اگر قرار است از مهتابی LED برای روشن کردن یک کافه استفاده کنید، باید دمای رنگ نور گرم را در نظر بگیرید. برای روشنایی یک نمایشگاه خودرو یا عکس نیز بهتر است دمای رنگ نور سرد را انتخاب نمایید. به جز این مورد، بهتر است در رابطه با میزان نور تولیدی توسط مهتابی LED از فروشنده سوال نمایید. مقدار نور تولید شده توسط چراغها بر حسب لومن بیان میشود. هر چقدر مقدار آن بیشتر باشد، یعنی چراغ نور بیشتری دارد. در آخر هم نسبت به طول عمر و ضمانت مهتابی سوال بپرسید و از شرایط تعویض آن در صورت معیوب بودن مطمئن شوید.
جمع بندی
مهتابیهای LED از جمله تجهیزاتی هستند که در بسیاری از مکانهای عمومی، تجاری و حتی در ادارات و منازل مورد استفاده قرار میگیرند. نصب و راهاندازی چراغ مهتابی ال ای دی یک کار فنی محسوب میشود و نیاز به یک نصاب کاربلد دارد. با این حال اگر به موارد اشاره شده به خوبی دقت نمایید، میتوانید خودتان اقدام به نصب چراغ مهتابی نمایید. در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر هم میتوانید با کارشناسان شرکت کالکر تماس حاصل فرمایید.