مراکز آموزشی جزو مراکز بسیار مهمی در هر شهر و کشوری هستند. برای همین تامین امنیت و فراهم کردن شرایط ایدهآل برای آموزش در آنها بسیار مهم است. مراکز آموزشی همچون هر مرکز و ساختمان دیگری به تدریج فرسوده شده و نیاز به مرمت و بازسازی پیدا میکنند. برای همین باید به بازسازی مراکز آموزشی توجه داشته و در بهترین زمان برای این کار اقدام کرد. در این مطلب قرار است با بازسازی مراکز آموزشی آشنا شده و به موارد مهم در آن اشاره نماییم.
منظور از مراکز آموزشی چیست؟
همانطور که از نام این مراکز مشخص است، مرکز آموزشی به هر مرکز و مجموعهای گفته میشود در آن به آموزش افراد پرداخته میشود. حال این آموزش میتواند در حوزه درس و مدرسه باشد و یا مرتبط با آموزش هنرهای مختلف و یا حتی مراکز آموزش نظامی باشد. پس منظور از مرکز آموزشی مکانی است که در آن هر شکلی از آموزش انجام میشود. این مراکز معمولا ساختمانهای یک یا چند طبقه هستند که بسته به نوع آموزش، به شکل خاصی ساخته میشوند.
بازسازی مدرسه و مکانهای آموزشی
یکی از اساسیترین عملیاتی که در جامعه باید به آن توجه ویژه شود، بازسازی مدرسه و مکانهای آموزشی است. مدرسهها محل رفت و آمد دانش آموزان و معلمین زیادی هستند. برای همین تامین امنیت در آنها بسیار مهم است و باید ساختار ساختمان به گونهای باشد که تمام افراد در آن امنیت جانی داشته باشند. معمولا اکثر مدارس در زمینهای بزرگی ساخته میشوند و اغلب به صورت چند طبقه هستند. ساختمانهای چند طبقه به دلیل افزایش وزن سازه بیشتر در معرض آسیب و فشار قرار دارند. برای همین توجه به بازسازی آنها بسیار مهم است و باید هر چند سال یکبار مورد مرمت و بازسازی قرار بگیرند. البته بهتر است سالی یک یا چند بار تمام بخشهای مدرسه مورد بررسی قرار گرفته و در صورت مشاهده هرگونه مشکل، خیلی سریع برای رفع آنها اقدام کرد.
هدف بازسازی مراکز آموزشی و مدارس چیست؟
بدون شک بازسازی برای مرمت و تعمیر بخشهای فرسوده و آسیب دیده به کار برده میشود. با این حال بسته به نوع سازه و ساختمان، بازسازی میتواند به منظور اهداف خاصی انجام شود. برای مثال بازسازی ویلا میتواند به خاطر تغییر شکل آن به ظاهر امروزی و یا تغییر آن بر اساس نیازهای جدید افراد صورت گیرد. همچنین بازسازی خانه قدیمی میتواند به منظور افزایش استحکام و ایمنی سازه صورت گیرد و از این طریق منجر به تامین امنیت بیشتر برای ساکنین آن شود. در رابطه با مراکز آموزشی نیز به همین شکل است. در واقع میتوان گفت هدف از بازسازی مراکز آموزشی همچون مدرسه، میتواند بنا به دلایل زیر باشد:
- مدرسه خانه دوم هر دانش آموزی است. برای همین باید به گونهای باشد که آسایش، آرامش و رفاه افراد در آنها مهیا شود. از این رو اگر مدرسه و مرکز آموزشی از ایمنی و استحکام کافی برخوردار نباشد، امکان به خطر افتادن جان افراد در آن وجود دارد. بنابراین یکی از اهداف بسیار مهم بازسازی مرکز آموزشی و مدرسه، افزایش ایمنی و استحکام آن است.
- با گذشت چند سال، مدرسه از حالت امروزی خارج شده و شکل قدیمی پیدا میکند. برای همین بهتر است با استفاده از بازسازی ظاهر آن را کمی تغییر داده و مطابق با سلیقه روز آن را مرمت کرد. هر چقدر مدرسه و مرکز آموزشی از ظاهر بهتری برخوردار باشد، تاثیر مثبتی در افراد ایجاد شده و انگیزه یادگیری برای آنها بیشتر میشود. پس از دیگر اهداف بازسازی مرکز آموزشی میتوان به تغییر شکل ظاهری آن به شکل جدید اشاره کرد.
معیارهای بازسازی مرکز آموزشی و مدرسه
مدرسه یا یک مرکز آموزشی خاص، از چند کلاس درس برخوردار است و اتاقهای دیگری همچون اتاق مدیریت و اتاق معلمان و مدرسان در آنها وجود دارد. برای همین زمانی که قرار است بازسازی این مراکز صورت گیرد، باید تمام اتاقها و کلاسهای درسی مورد مرمت قرار بگیرند. بسته به اینکه تعداد کلاسها چقدر بوده و متراژ کل ساختمان و اتاقها چقدر باشد، زمان بازسازی مرکز آموزشی مشخص میشود. حال برای اینکه بازسازی مدرسه به بهترین شکل انجام شود، توجه به چند معیار مهم اهمیت دارد:
- در صورتی که مرکز آموزشی یک دبستان باشد، بهتر است از آسانسور برای آن استفاده نشود. چرا که به دلیل تعدد زیاد دانش آموزان در این مراکز، احتمال خطر در سوار و پیاده شدن از آسانسور برای آنها وجود دارد. به طور کلی بهتر است برای مراکز آموزشی و مدارس دو طبقه، از آسانسور استفاده نشده و یا آن را تنها به پرسنل اصلی اختصاص داد.
- بسیاری از افراد بهترین ابعاد برای کلاسهای کوچک را 5.2 متر مکعب و برای کلاسهای بزرگتر 5.4 متر مکعب میدانند. این ابعاد برای به کارگیری ابزارهای سمعی و بصری و به کارگیری نور طبیعی در کلاس مناسب است.
- در صورتی که قرار است افراد زیادی در هر یک از کلاسهای مراکز آموزشی به آموزش بنشینند، بهتر است برای هر یک از کلاسها دو درب در نظر گرفته شود. در کلاسهایی که بیش از 50 نفر وجود دارند، ورود و خروج از یک درب سخت بوده و با تاخیر همراه است. بنابراین هنگام بازسازی مرکز آموزشی بهتر است دو درب را در ابتدا و انتهای کلاس در نظر گرفته تا از این طریق عبور و مرور افراد بهتر و سریعتر صورت گیرد.
- در بازسازی مرکز آموزشی بهتر است از متریالی برای سقف و دیوارهای کلاس استفاده کرده که برای عبور صدا و انعکاس نور مشکلی به وجود نیاید.
- در صورتی که تعداد صندلیها و افراد حاضر در کلاس زیاد باشد، بهتر است بازسازی کلاسها به طور شیبداری صورت گیرد تا هنگام تماشای افراد مشکلی در دیدشان به وجود نیاید.
- زمان بازسازی مدرسه و مرکز آموزشی، حتما به نشتی ساختمان، پوسیدگی و نم زدگی توجه داشته باشید. در صورتی که سقف مدرسه دچار نمزدگی شده باشد، پیش از هر کاری باید عامل آن مشخص شده و برای برطرف کردن آن اقدام شود. چرا که در غیر این صورت دوباره کاری شده و احتمال نم زدگی در سقف و نیاز به ترمیم مجدد سقف به وجود میآید.
- هنگام بازسازی مرکز آموزشی به سیستمهای گرمایشی و سرمایشی توجه داشته باشید و ترجیحا از بهترین سیستمها برای این مراکز استفاده نمایید. همانطور که بارها شاهد بودهایم، سیستمهای گرمایشی چون بخاری برای کلاسهای درسی مناسب نیستند و بسیار خطرزا هستند. از این رو بهتر است ترجیحا از سیستمهای گرمایشی دیگری برای کلاسهای درسی و آموزشی استفاده شود و نصب آنها در هنگام بازسازی ساختمان انجام شود.
- یکی دیگر از موارد مهم در بازسازی مدرسه و مرکز آموزشی، توجه به رنگهای مناسب برای پوشش دیوارهای کلاس است. بسته به اینکه مرکز آموزشی و مدرسه برای چه گروه سنی است، باید از رنگبندی مناسبی برای این کار استفاده کرد. اگر مرکز آموزشی یک مدرسه دبستان دخترانه است، بهتر است از رنگهای شاد و زیبایی چون صورتی، زرد و نارنجی برای آنها استفاده شود. حال اگر مرکز آموزشی مختص به بزرگسالان است، بهتر است از رنگهای خنثی برای آن استفاده گردد. حتی میتوان از سرامیکها و سنگهای طرحدار برای برخی از قسمتهای مدرسه استفاده کرد و زیبایی بیشتری به آن بخشید.
- در بازسازی مدرسه، به سرویس بهداشتی و محل آب خوری نیز توجه داشته باشید. این بخشها جزو قسمتهای مهم مدرسه هستند و بهتر است هنگام بازسازی مورد توجه قرار بگیرند.
تاثیر بازسازی مرکز آموزشی بر روی افراد
بازسازی مراکز آموزشی چون موسسات، مدارس و آموزشگاهها، یکی از کاربردیترین کارهایی است که میتوان برای جذب دانش آموز و محصلان انجام داد. علاوه بر این، بازسازی مرکز آموزشی بر روی کارایی کارمندان و مدرسان نیز تاثیر دارد و میتواند سبب افزایش کارایی و تاثیر مثبت بر روی روند آموزش آنها گردد. دانش آموزان نیز انگیزه بیشتری برای آموزش پیدا میکنند و با اشتیاق بیشتری در سر کلاس درس حاضر میشوند. حتی خانوادهها با مشاهده ظاهر سالم، تمیز و زیبای مرکز آموزشی جذب آن شده و با اطمینان خاطر بیشتری فرزند خود را در مرکز ثبت نام میکنند. پس بازسازی مرکز آموزشی تاثیر زیادی بر روی تمام افراد دارد.
بازسازی مرکز آموزشی را به افراد کاربلد بسپارید
بازسازی مراکز آموزشی مانند مدرسه، باید توسط افراد حرفهای صورت گیرد. چرا که هرگونه خطا و اهمالکاری ممکن است منجر به اثرات زیانباری برای مدرسه شده و جان افراد را به خطر بیاندازد. بنابراین اگر به بازسازی مرکز آموزشی نیاز دارید، باید به سراغ یک تیم و گروه حرفهای و کاربلد در این زمینه بروید. این افراد باید تمام قواعد و اصول بازسازی مدرسه و مرکز آموزشی را بلد باشند و از تمام ابزارهای مورد نیاز و با کیفیت بالا برای این کار استفاده نمایند. هنگام بازسازی مراکز آموزشی و مدارس، باید استانداردهای لازم در نظر گرفته شود و بر اساس آنها اقدام به بازسازی شود. هنگام بازسازی مدرسه نه تنها باید به مرمت بخشهای فرسوده اقدام شود، بلکه باید آسایش و آرامش افراد نیز در نظر گرفته شده و در این راستا برای آن اقدام گردد.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی بازسازی مراکز آموزشی از قبیل مدارس و موسسات پرداختیم. مراکز آموزشی همچون هر سازه دیگری دچار فرسودگی و استهلاک میشوند و بهتر است پس از چند سال مورد مرمت و بازسازی قرار بگیرند. با این کار نه تنها فرسودگی مرکز از بین میرود، بلکه ایمنی آن افزایش پیدا کرده و انگیزه و روحیه افراد حاضر در آن برای آموزش و یادگیری بیشتر میشود.