یکی از متریالهایی که اخیرا در دکوراسیون داخلی نقش گستردهای پیدا کرده است، سقفهای کاذب کشسان میباشند. این سقفها همانطور که از نامشان پیداست از خاصیت کششی برخوردارند و بر روی سقف اصلی نصب میشوند. تنوع این سقفها به قدری زیاد است که میتوان آنها را در هر محیط و متناسب با هر دکوری اجرا کرد. سقفهای کشسان مزیتهای زیادی دارند که یکی از مهمترین آنها ضد اشتعال بودن است. این ویژگی سبب شده تا این سقفهای کاذب امنیت زیادی را برای محیط فراهم کنند. در ادامه به بررسی اینکه چرا سقفهای کشسان ضد اشتعال هستند، خواهیم پرداخت.
آشنایی بیشتر با سقفهای کاذب کشسان
سقف کشسان از مدرنترین سقفهای کاذبی بوده که از پارچهای به جنس PVC ساخته میشود. در ساخت این سقفها علاوه بر پی وی سی، مواد دیگری چون پلاستی سایزر، زینک اکساید و افزودنیهای مجاز دیگری وجود دارند. مقدار PVC در سقف کشسانی 90 درصد، پلاستی سایزر 5 درصد و مابقی مواد نیز 5 درصد میباشند. خاصیت کشسانی در این سقفها به دلیل وجود ماده پلاستی سایزر است. وجود زینک اکساید نیز سبب شده تا این گونه سقفها خاصیت ضد آنتی باکتریال داشته باشند و باکتری و میکروب به آنها نفوذ پیدا نکند. این پارچه PVC به وسیله گیرههای مخصوص نگهدارنده، بر روی سقف نگه داشته شده و از تغییر شکل آن جلوگیری میشود. سقفهای کاذب کشسان معمولا ضخامتی مابین 0.18 الی 0.25 میلیمتر دارند و میتوانند تا 200 کیلوگرم وزن را تحمل کنند.
منظور از ضد اشتعال بودن سقف کشسان چیست؟
زمانی که از ضد اشتعال بودن سقف کشسان صحبت میشود، برخی افراد تصور میکنند که این سقفها به هیچ وجه آتش نمیگیرند. در صورتی که منظور از ضد اشتعال بودن این است که سقفهای کاذب کشسان آتشزا نیستند و باعث تشدید آتش نمیشوند. دلیل آتشزا نبودن سقف کشسان به خاطر متریال و مواد خاصی است که در ساختار آن به کار رفته است. مواد موجود در سقف کشسان سبب افزایش مقاومت سقف در برابر آتش شده و از نشر و شعله کشیدن بیشتر آتش جلوگیری مینماید. همین ویژگی سبب شده تا از سقف کشسان برای محیطهایی که به امنیت بالا نیاز دارند یا بیشتر در معرض آتشسوزی قرار دارند، استفاده شود. برای مثال مراکز IT یا انبارهای نگهداری از محصولات، جزو مراکزی هستند که بهتر است از سقف کشسان ضد آتش در آنها استفاده شود.
انواع سقفهای ضد حریق و غیر قابل اشتعال
اساسا چند نوع اساسی سقف وجود دارد که از آنها به عنوان سقف ضد حریق یاد میشود. در اینجا به سه مورد مهم آن اشاره مینماییم:
-
سقفهای غیر قابل احتراق یا کم احتراق
هدف اصلی این سقفها جلوگیری از گسترش شعلههای آتش بر روی سقف و محدود کردن سهم بار آتش در محفظه است. به این دسته از سقفها، fire reaction گفته میشود. یعنی سهم سقف در رشد آتش و واکنش آن نسبت به احتراق و اشتعال. این نوع از سقفها حفاظتی در برابر آتش غیر فعال ندارند؛ اما میتوانند برای پیشگیری از گسترش آتش مفید باشند.
-
سقفهای کاذبی که به مقاومت در برابر آتش کمک میکنند
به این دسته از سقفها، horizontal protective membrane یا پوسته محافظ افقی گفته میشود. این سقفها قادرند اعضای سازه افقی ساختمان را تا 1 الی 2 ساعت و یا حتی بیشتر در برابر آتش ایمن نگه دارند. میزان مقاومت در برابر آتش توسط سقف را میتوان بر اساس دمای داخل حفره یا خود عنصر سازه طبقهبندی کرد. این نوع سقفها عمدتاً برای محافظت از تیرهای فولادی که از کف دال بتنی باربر یا در برخی موارد از کف چوبی حمایت میکنند، استفاده میشود.
-
سقف مستقل (پوسته سقف)
این سقفها برای محافظت در برابر حمله آتش از جهات پایین و یا بالا مورد استفاده قرار میگیرند. سقفهایی که در این دسته جای میگیرند، مستقل از هر عنصر ساختمانی بالای خود، از مقاومت ذاتی در برابر آتش برخوردار هستند. این سقفها را میتوان با کمک تجهیزاتی آویزان کرده و یا بر روی یک قاب و سازه به طور ثابت نگه داشت. در اروپا طبقهبندی این دسته از سقفها بر اساس EN 13501-2 انجام میشود.
وجود چه مادهای باعث ضد آتش بودن سقف کشسان میشود؟
همانطور که گفته شد سقف کشسان از چندین ماده مختلف ساخته شده که مهمترین آن را ماده PVC تشکیل میدهد. علاوه بر مواردی که پیشتر اشاره شد، ماده دیگری به نام کلر در فرمولاسیون این سقف وجود دارد که سبب ضد حریق بودن آن شده است. ضد آتش بودن سقفهای کشسان از ویژگیهای شاخص این سقفهای کاذب به شمار رفته که افراد باید در هنگام خرید به آن توجه داشته باشند. همچنین این سقف ها بسیار ایمن در برابر آتش می باشند. این قابلیت سبب شده تا سقفهای کششی امنیت زیادی را برای افراد تامین کرده و در هنگام حریق از انتشار بیشتر آتش جلوگیری کنند. نکتهای که در این رابطه باید بدانید این است که وقتی صحبت از ضد اشتعال بودن سقف کشسان میشود، منظور این نیست که این سقفها به هیچ وجه آتش نمیگیرند. بلکه به این معناست که مواد به کار رفته در این سقفها به گونهای هستند که تشدید کننده آتش و یا آتشزا نیستند.
از سقفهای ضد آتش برای چه مکانهایی میتوان استفاده کرد؟
سقفهای ضد آتش انواع گستردهای دارند و در مدلهای متفاوتی در بازار موجود میباشند. برای همین میتوان یکی از آنها را برای افزایش ایمنی در محیط انتخاب و نصب کرد. سقفهای ضد آتش هیچ محدودیتی از نظر شرایط استفاده ندارند و در هر مکانی قابل نصب میباشند. محیطهایی چون انبار محصولات که بیشتر به حفاظت در برابر آتش نیاز دارند از جمله مکانهایی هستند که بهتر است از سقف ضد آتش برایشان استفاده شود.
واکنش سقف کشسان در برابر آتش
متریالی که در سقف کشسان به کار رفته باعث پایداری و مقاومت آن در برابر آتش میشود. هنگامی که در محیط آتش سوزی رخ میدهد، برای ادامه سوختن نیاز به حضور اکسیژن، سوخت و جرقه است. هرگاه یکی از این موارد حذف شود، دیگر آتشسوزی ادامه پیدا نخواهد کرد. در حقیقت برای این که آتش را از بین ببرید و خاموش کنید، نیاز است تا یکی از این سه عنصر را حذف کنید. به طور کلی برای این کار میتوان از دو راه استفاده کرد: از بین بردن اکسیژن در محیط در حال آتش سوزی و یا ایجاد یک لایه ضد اشتعال در اطراف شعلههای آتش (جهت از بین رفتن اکسیژن). برای راه حل دوم از هالوژنهایی چون کلر، فلوئور و غیره استفاده میشود. زمانی که این مواد شیمیایی با اکسیژن ترکیب شده و با آن واکنش دهند، سبب جذب آن و حذف اکسیژن از محیط میشوند. این امر سبب خاموش شدن آتش خواهد شد. حال به مواد موجود در سقفهای کشسانی میپردازیم. عناصری که در پارچه پی وی سی و سقف کششی وجود دارند، از هر دو روش گفته شده جهت از بین بردن آتش استفاده میکنند. زمانی که سقف کشسان در برابر آتش قرار گیرد، از خود کلرین ساتع کرده که سبب واکنش آن با اکسیژن موجود و جذب آن خواهد شد. همچنین آتش سبب حجیم شدن PVC و ایجاد یک لایه متراکم شده که مانع از جریان بیشتر آتش میشود.
مشخصههای دیگر سقف کشسان
ضد آتش بودن سقف کشسان تنها ویژگی آن نبوده و مزیتهای بیشمار دیگری برای این سقف نیز وجود دارد. در اینجا به بررسی چندین ویژگی مهم سقف کشسان میپردازیم:
• سرعت اجرای بالا
افرادی که علاقمند به تغییر در دکوراسیون داخلی خود هستند، دوست دارند در کمترین زمان ممکن و بدور از هرگونه بهم ریختگی این کار را انجام دهند. اجرای سقف کشسان از سرعت بسیار بالایی برخوردار است و خیلی زود میتوان آن را پیادهسازی کرد. اگر از شرکتهای معتبر و دارای سابقه طولانی برای اجرای سقف کشسان کمک بگیرید، کار در کمتر از یک روز انجام خواهد شد.
• انعطاف پذیری و بازگشت به حالت اولیه
مهمترین ویژگی که سقف کشسان دارد، قابلیت انعطاف آن است. وجود پلاستی سایزر در سقف سبب ایجاد خاصیت کششی و انعطاف پذیری آن میشود. برای همین است که زمانی که به پارچه گرما داده شود، پارچه خاصیت کششی پیدا کرده و به اندازه دلخواه در خواهد آمد. این خاصیت برای زمانی که سقف دچار آب گرفتگی شود، بسیار مناسب است. چرا که آب جمع شده در پشت سقف کشسان، سبب ایجاد تغییر فرم سقف شده که بعد از خالی کردن آب مجددا به حالت اولیه تغییر شکل خواهد داد.
• تنوع بالا
سقفهای کشسان تنوع بسیار زیادی دارند و در انواع مختلفی تولید میشوند. انواعی چون ترنسپرنت، آی گلس (شیشهای)، اپلای، باریسول، اپوکسی، برلیانت، آسمان مجازی و … از جمله سقفهای کشسانی هستند که هر کدام خصوصیات خاص خود را دارند. افرادی که قصد پیادهسازی سقف کاذب کشسان را دارند، میتوانند یکی از این سقفها را بسته به محیط و سلیقه خود سفارش دهند.
• قابل سفارش در طرح و رنگهای موردنظر
سقفهای کاذب کشسان قابلیت چاپ دارند و میتوان بر رویشان طرح مورد نظر را چاپ کرد. تنوع در طرح و رنگ این نوع سقفها باعث شده تا بتوان از آنها در هر بخش و محیطی استفاده کرد. برای مثال میتوان سقف اتاق کودکان و ونوجوانان را با طرحهای محبوب کارتونی یا فیلمهای مورد علاقهشان سفارش داد. همچنین برای بخشهایی چون حمام و سرویس بهداشتی میتوان با استفاده از سقفهای آسمان مجازی و مناظری چون دریا، آسمان شب یا روز و… محیط را به بهترین شکل ممکن زیبا کرد.
• ضد آب بودن
از دیگر مشخصات مهم سقف کشسان خاصیت ضد آب است. ماهیت سقف کشسان به گونهای است که آب به داخل آنها نفوذ نکرده و همچنین در صورت نشتی آب از سقف اصلی، آب در پشت سقف کاذب جمع خواهد شد. ضد آب بودن سقف کشسان باعث شده تا بتوان از آن در محیطهای مرطوب مانند استخر، سونا، حمام، سرویس بهداشتی و… با خیالی آسوده استفاده کرد.
• قابلیت شستشو
سقفهای کشسان برخلاف سقفهایی چون گچی، قابلیت شستشو و تمیزکاری دارند. برای همین زمانی که نیاز باشد میتوان آنها را با یک دستمال مرطوب تمیز کرده و یا با برداشتن از محل نصب، آنها را مورد شستشو قرار داد.
• برداشت و نصب مجدد
سقفهای کاذب کشسان قابلیت برداشت و نصب مجدد دارند. برای همین هر زمانی که بخواهید میتوانید آنها را از محل نصب جدا کرده و مجددا نصب نمایید. لازم به ذکر است این کارها باید توسط افراد ماهر و حرفهای در این زمینه انجام شود و افراد بیتجربه از انجام این کار خودداری کنند.
• ضد باکتری و قارچ
همانطور که در ابتدا نیز اشاره شد، وجود زینک اکساید در سقف کشسان سبب شده تا خاصیت ضد باکتری و قارچ پیدا کند. برای همین است که در محیطهایی چون بیمارستان، کلینیک و مراکز بهداشتی شاهد استفاده زیادی از سقفهای کشسان هستیم.