نورپردازی به استفاده از منابع نوری در محیط اشاره دارد. در صورتی که از منابع نوری مناسبی استفاده شود، محیط از زیبایی و جلوه بیشتری برخوردار میشود. همچنین با نورپردازی صحیح و اصولی میتوان منجر به احساس آرامش و راحتی بیشتر افراد شد. برای همین باید به نورپردازی اصولی و نکات مهم آن توجه کرده تا بتوان یک محیط زیبا و در عین حال آرامشبخش را طراحی کرد. در این مطلب به بررسی مهمترین نکات در نورپردازی خانه به روش صحیح میپردازیم و با انواع نورپردازی بیشتر آشنا میشویم.
نورپردازی چیست و چرا مهم است؟
برای روشن کردن فضا باید از تجهیزات نورپردازی و منابع نوری مناسبی استفاده کرد. در حال حاضر منابع نوری مختلفی در بازار موجود هستند که هر یک از زیبایی و پخش نور متفاوتی برخوردار میباشند. در صورتی که از نورهای مناسب با محیط استفاده شود، محیط جذابیت و زیبایی بیشتری پیدا میکند. از طرفی نور محیط میتواند فعالیتهای روزانه افراد را تحت تاثیر قرار دهد. برای همین باید بسته به شرایط محیط و شرایط ساکنین خانه، از بهترین نورپردازی برای هر یک از بخشهای آن استفاده شود.
در حال حاضر بسیاری از افراد برای نورپردازی از لامپهای ال ای دی استفاده میکنند. این لامپها از تنوع زیادی برخوردار هستند و نسبت به لامپهایی چون لامپهای رشتهای و لامپهای تخلیه گاز از تنوع بالاتری برخوردار میباشند. برای همین اگر به دنبال متنوعترین لامپها برای نورپردازی هستید، میتوانید به سراغ این دسته از لامپها بروید.
انواع نورپردازی صحیح و اصولی
در رابطه با نورپردازیهای صحیح و اصولی میتوان به 4 مورد نورپردازی محیطی، نورپردازی کاری، نورپردازی متمرکز و نورپردازی دکوراتیو اشاره کرد. برای هر یک از محیطها و دکوراسیونهای مختلف باید از بهترین نوع نورپردازی استفاده کرد تا نور محیط به خوبی تامین شود و در عین حال محیط زیبایی و جذابیت بیشتری پیدا کند. در زیر به این نورپردازیها اشاره کوتاهی میکنیم:
- نورپردازی محیطی یا عمومی: در این نورپردازی یک فضای مشخص همچون یک اتاق خواب یا سالن پذیرایی از پخش نور مناسبی برخوردار میشود. میزان نور در این نوع نورپردازی به گونهای است که تمام اشیا و لوازم موجود در محیط به خوبی دیده میشوند.
- نورپردازی کاری یا موضعی: این نوع از نورپردازی به یک منطقه مشخص و خاص تابیده میشود. برای مثال میتوان از آن برای محیط آشپزخانه یا محیط مطالعه استفاده کرد تا امور به شکل خوبی انجام شوند.
- نورپردازی متمرکز یا تاکیدی: نورپردازی متمرکز برای تمرکز بر روی یک کار یا اثر خاص استفاده میشود. از این نورپردازی بیشتر برای تمرکز روی آثار هنری استفاده میشود تا زیبایی و جزئیات آن به خوبی نمایان شود.
- نورپردازی دکوراتیو یا تزئینی: این نورپردازی برای زیبایی بخشی به محیط استفاده میشود. البته سه مورد اشاره شده هم میتوانند یک نورپردازی تزئینی محسوب شوند. این نورپردازی به گونهای است که سبب جلب توجه افراد میشود و زیبایی و حالت دکوراتیوی خاصی دارد.
چند قاعده اساسی در رابطه با بهترین نورپردازی
- یکی از اصول مهم در رابطه با نورپردازی که اغلب هم نادیده گرفته میشود، تامین روشنایی برای فضاهایی است که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع محیطهایی از خانه که ساکنین زمان زیادی را در آنها سپری میکنند، نیاز به نورپردازی مناسب و صحیحی دارند.
- از دیگر قواعد اساسی نورپردازی صحیح باید به اصل تعادل نور اشاره کرد. در واقع تمرکز منابع نور در اتاقها باید بر روی نواحی باشد که در آن کار بیشتری انجام میشود. همچنین سایر پرتوهای نور باید به گونهای در اتاق منتشر شوند که منجر به بهم خوردن آرامش دیداری افراد نشوند.
- در نورپردازی صحیح و اساسی نیازی به روشن کردن کل اتاق نیست. در واقع باید به جای روشن کردن کل فضا، بر روی منابع نوری و فواصل صحیح آنها توجه شود. برخی از اتاقهایی که پرنور به نظر میرسند، شامل چراغهای زیادی نیستند و تنها چینش صحیح چراغها باعث نورپردازی صحیح و اساسی محیط شده است.
- نورها تنها برای روشنایی و زیبا کردن محیط نیستند و عامل مهمی در سلامتی چشمها محسوب میشوند. در صورتی که از نورهای سفید رنگ شدیدی در محیط استفاده شود، چشمها خیلی زود دچار خستگی میشوند. از این رو بهتر است از استفاده از نورهای مهتابی در مکانهای مهم خودداری شود. در عوض ترکیبی از نورهای سفید و زرد رنگ میتواند سبب ایجاد احساس آرامش در افراد شود.
بهترین نورپردازی برای مکانهای مختلف خانه
هر خانه از چندین بخش برخوردار است که از مهمترین آنها باید به سالن پذیرایی یا هال، سالن غذاخوری، آشپزخانه، اتاق خواب، سرویس بهداشتی و حمام اشاره کرد. در اینجا به روش صحیح نورپردازی هر یک از این بخشها اشاره میکنیم.
1. نورپردازی سالن پذیرایی یا هال
سالن پذیرایی از مهمترین بخشهای خانه است و باید به نورپردازی آن توجه زیادی شود. در این بخش از خانه باید از منابع نوری در چهار گوشه سقف سالن استفاده کرد. در واقع باید نور از چهار طرف سقف به سالن بتابد. حالت مطلوب هم این است که نور باید از سه گوشه به بیرون تابیده شود و گوشه چهارم بر روی یک تابلو، گیاه یا یک شی تزئینی و دکوراتیو متمرکز شود. با این کار میتوانید به نورپردازی پذیرایی مدرن دست پیدا کنید.
2. نورپردازی سالن غذاخوری
در صورتی که یک بخش از خانه به میز ناهارخوری اختصاص داده شده باشد، باید در بالای آن از یک لوستر آویز استفاده شود تا نور کاملا بر روی میز و صندلیها تابیده شود. البته برای این فضا میتوان از نورپردازی غیر مستقیم نیز استفاده کرد و از این طریق آرامش بیشتری در محیط برقرار کرد. برخی افراد هم بر روی میز غذاخوری از منابع نوری کوچکی استفاده میکنند که از جمله آنها میتوان به چراغهای LED کوچک و یا شمع اشاره کرد.
3. نورپردازی آشپزخانه
آشپزخانه از بخشهای اصلی یک خانه محسوب میشود و باید از صحیحترین روش نورپردازی و بهترین منابع نوری برای آن استفاده شود. در این فضا بهتر است از نورپردازی متمرکز بر روی نواحی استفاده شود که مهمترین نقاط آشپزخانه هستند. برای مثال اجاق گاز، یخچال و کابینتها جزو مهمترین نقاط هستند و میتوان برای آنها از نورپردازی متمرکز استفاده کرد.
4. نورپردازی اتاق خواب
برای نورپردازی سقف اتاق خواب، نباید به سراغ نورهای شدید بروید. چرا که اتاق خواب فضای استراحت و خواب ساکنین است و نباید نور زیاد و شدیدی در آن تابیده شود. بر این اساس باید از منابع نوری استفاده کرد که از نور ملایمی برخوردار هستند. همچنین محل قرارگیری منابع نور در اتاق خواب، نباید در مقابل چشم افراد باشد. بهترین نوع نورپردازی برای اتاق خواب، استفاده از لامپهای کوچک با نور ملایم است.
5. نورپردازی حمام و سرویس بهداشتی
برای این فضاها میتوان از نورهای جانبی استفاده کرد. در صورتی که حمام خانه بزرگ است، بهتر است منبع نوری در بالای دوش حمام قرار بگیرد. همچنین با استفاده از آینه در محیط حمام میتوان به تقویت و پخش نور در محیط کمک کرده و فضای آن را روشنتر کرد.
نورپردازی LED برای دفاتر خانگی و اتاق کامپیوتر
در صورتی که فضایی از خانه به دفتر کار یا کار با کامپیوتر اختصاص داده شده باشد، باید به تامین نور مناسب در آن توجه کرد. اگر از نورهای سرد و یخی در این فضاها استفاده شود، مغز نور روز را تداعی میکند و بر این اساس سراتونین بیشتری ترشح میکند. همین امر موجب افزایش سطح هوشیاری و تمرکز میشود. از طرفی باید به محل نصب چراغها و منابع نور در این محیطها توجه کرد تا نور بر روی صفحه مانیتور انعکاس ایجاد نکند. از طرفی میتوان در این فضاها از یک چراغ رومیزی استفاده کرد تا نور در محل کیبورد یا در محل مطالعه به خوبی منتشر شود.
چند نکته در رابطه با نورپردازی صحیح خانه
- روشن کردن سقف اتاق، بهتر از روشن کردن کف اتاق است. بسیاری از سازندگان به دلیل راحتی اجرا، به سراغ نورپردازی از کف میروند. این نحوه از نورپردازی در عین زیبایی و مزایایی که دارد، با ایراداتی همراه است. برای مثال اگر در کنار این نورها قرار بگیرید، سایههای تیزی روی چهره شما ایجاد میشود. همچنین نگاه کردن مستقیم به آنها میتواند سبب آزردگی چشمها شود.
- برای هر اتاق و فضای خانه باید از تعداد مناسبی چراغ و منبع نوری استفاده کرد. هر یک از این نورها باید از کلید برق جداگانه برخوردار باشند تا افراد بتوانند از این طریق میزان نور محیط را کنترل و تنظیم نمایند.
- در اتاق خواب باید به نور عمومی کافی توجه شود. در شرایطی چون عوض کردن لباس یا جمع کردن چمدان، نیاز به نور عمومی نسبتا زیادی است. در صورتی که سطح نور عمومی در اتاق پایین باشد، پیدا کردن لوازم و انجام دادن برخی از کارها مشکل میشود. برای همین باید به این مورد نیز توجه شود.
- برای دستشویی بهتر است از حداقل دو دیوارکوب در طرفین آینه استفاده شود. نورهایی که از بالای آینه تابیده میشوند، سبب افتادن سایه روی چهره فرد میشوند.
جمع بندی
در این مطلب در رابطه با روشهای صحیح نورپردازی صحبت کردیم و به چند نکته مهم در این زمینه اشاره داشتیم. با توجه به موارد اشاره شده میتوانید از صحیحترین روش نورپردازی برای محیط خانه یا محیط کار خود استفاده کنید و محیطی زیبا و با نور مناسب را فراهم نمایید. برای نورپردازی سقفهای کاذب از جمله سقف کشسان هم میتوانید از کارشناسان شرکت کالکر کمک بگیرید.