
بازسازی یا نوسازی یکی از اموری است که امروزه بسیاری از افراد جهت ترمیم منازل و ساختمان خود از آن استفاده میکنند. این امور در جهت افزایش استحکام بنا و همچنین زیباسازی و امروزیتر شدن آن صورت میگیرد. بازسازی انواع مختلفی دارد که بهتر است افرادی که قصد بازسازی خانه یا ساختمان را دارند، با آنها آشنایی داشته باشند. در این مطلب قرار است به انواع مهم بازسازی ساختمان و منزل بپردازیم و با هر یک از آنها به خوبی آشنا شویم.
سبکهای مختلف بازسازی
بازسازی را میتوان به یکی از سبکهای سنتی یا نوین انجام داد. در بازسازی به سبک نوین، خبری از روشهای سنتی نبوده و افراد معمار و مهندسین سعی دارند از روشهای جدید و امروزی استفاده نمایند. حال برای انجام بازسازی نوین، چندین روش وجود دارد. مهمترین روشها در بازسازی به سبک نوین، شامل دو مورد زیر است:
-
متال استوود – وود استوود
در روش متال استوود وود استوود، اسکلت ساختمان با استفاده از مصالحی چون فلز (متال) یا چوب (وود) در کارگاههای مخصوص ساخته میشود. پس از ساخته شدن اسکلت، آنها را با استفاده از ماشینهای سنگین به محل مورد نظر انتقال میدهند. آماده بودن اسکلت ساختمان، مزایای زیادی دارد که مهمترین آن صرفهجویی در زمان بازسازی است. همچنین انجام بازسازی با این روش، انرژی کمتری میگیرد و افراد تمرکز و انرژی خود را بر روی سایر امور بازسازی خانه قرار میدهند. پس مهمترین ویژگی روش متال استوود وود استوود، سرعت اجرای بالای آن است. البته لازم به ذکر است این روش، بیشتر در مناطق اروپایی کاربرد دارد و در کشورهایی چون ایران، خیلی مورد استفاده قرار نمیگیرد.
-
روش تیلت آپ
یکی دیگر از روشهای بازسازی به سبک نوین، تیلت آپ است. این روش پس از جنگ جهانی دوم ابداع شد و هدف از ابداع آن، افزایش سرعت بازسازی و نوسازی ساختمانها بود. تفاوت مهمی که روش تیلت آپ با متال استوود وود استوود دارد، نوع مصالح به کار رفته در آن بود. در این روش، دیوارهای بزرگ بتنی در کارگاهها ساخته شده و با استفاده از ماشین آلات به مکان مورد نظر منتقل میشوند. یکی از عیوبی که روش تیلت آپ دارد، این است که بین دیوارها و بلوکها امکان شکاف زیادی وجود دارد. با این حال سرعت اجرای این روش نیز بالا بوده و در برخی از نقاط همچنان از این روش استفاده میشود.
انواع مهم بازسازی ساختمان کدامند؟
برای بازسازی ساختمان میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد. برای همین بهتر است با انواع بازسازی آشنا بود تا بتوان بهترین آن را برای این کار انتخاب کرد. در اینجا به انواع بازسازی ساختمان و منزل اشاره میکنیم.
-
بازسازی حفاظتی ساختمان
یکی از مهمترین انواع بازسازی، بازسازی حفاظتی ساختمان است. همانطور که از نام این روش مشخص است، هدف از بازسازی حفاظتی، محافظت از ساختمان و سازه آن است. در این شرایط معمولا ساختار ساختمان ضعیف شده و هدف افراد تقویت ساختار آن با استفاده از تعمیر و مرمت اصولی است. در بازسازی حفاظتی ساختمان، معمولا کل ساختمان مورد مرمت قرار میگیرد. بخشهایی چون دیوارها، سقفها و ستونها از جمله بخشهای اصلی و مهم در این روش بازسازی هستند. برای این که این کار به درستی انجام شود، باید قبل از بازسازی بر روی مصالح به کار رفته و تمام بخشهای آن مطالعات زیادی صورت گیرد. این روش بازسازی از حساسیت زیادی برخوردار است و باید جهت اصولی و درست انجام شدن آن، مطالعات زیادی بر روی سازه انجام شود. بنابراین اگر در ساختمان قدیمی و چند سال ساخت زندگی میکنید و بسیاری از بخشهای اصلی آن دچار آسیب و فرسودگی شده است، روش بازسازی حفاظتی گزینه خوبی برای حفاظت از بنا میباشد.
-
بازسازی پاکسازی سبکی
در این روش از بازسازی، افراد به پاکسازی و سبک کردن وزن ساختمان میپردازند. افرادی چون مهندسین و کارشناسان، با توجه به تخصص و مهارت خود عوامل کاهنده عمر سازه را شناسایی کرده و در صدد حذف آنها برمیآیند. در این روش بیشتر بخشهایی که روی ساختمان قرار دارد و سبب فرسودگی و ضرر رساندن به ساختمان میشوند، پاکسازی شده و به طور اصولی حذف میگردند. با حذف موارد اضافی، وزن ساختمان کمتر شده و بنا جان تازهای میگیرد. بازسازی پاکسازی سبکی، سبب افزایش طول عمر سازه و ساختمان میشود و از فرسودگی بیش از حد آن جلوگیری میکند.
-
بازسازی سبکی یا آناستیلوز
با این که نام این روش تا حدودی مشابه روش قبلی است، اما با آن تفاوت دارد. در این روش قطعات جدید، جایگزین قطعات و بخشهای قدیمی و فرسوده میشوند. برای همین تفاوت ظاهری زیادی در این روش به وجود نمیآید و شکل بنا همچنان به حالت قبل خود باقی میماند. دلیل آن هم این است که قسمتهای جایگزین در روش آناستیلوز، شباهت زیادی به بخشهای قدیمی دارند و تنها یک نوسازی مشابه در آن صورت میگیرد. از روش آناستیلوز بیشتر برای بازسازی بناهای تاریخی که دچار فرسودگی بیش از حد شدهاند، استفاده میشود. با این روش میتوان سازههای تاریخی را بدون به هم خوردن هارمونی و سبک قبلی، مورد بازسازی و ترمیم قرار داده و استحکام آنها را افزایش داد. بنابراین اگر قصد دارید بازسازی را مشابه بخشهای قدیمی انجام دهید، روش بازسازی سبکی یا آناستیلوز بهترین گزینه برایتان خواهد بود.
-
بازسازی تکمیلی
یکی دیگر از انواع بازسازی، بازسازی تکمیلی ساختمان است. در این روش تنها به بازسازی بخشهایی پرداخته میشود که از دست رفتهاند و یا دچار فرسودگی زیادی شدهاند. هدف از بازسازی تکمیلی ساختمان این است که طول عمر ساختمان افزایش پیدا کند و بتوان از آن همچون قبل به خوبی استفاده کرد. بسیاری از ساختمانهای فرسوده در شهر، با استفاده از روش تکمیلی مورد بازسازی و مرمت قرار میگیرند تا بتوان از آنها مجددا استفاده کرد.
-
بازسازی آرکنولوژیک یا مرمت علمی
آرکنولوژیک یکی از روشهای علمی بازسازی است که برای اجرای آن نیاز به تخصص و مهارت زیادی میباشد. برای بازسازی به روش علمی آرکنولوژیک، باید در ابتدا سازه به طور دقیق بررسی شود تا اقدامات لازم برای آن مشخص شود. از جمله اقداماتی که در این روش مورد انجام قرار میگیرد، مقاومسازی ساختمان، حفاری پی ساختمان، بازسازی نمای ساختمان با مصالحی چون سنگ و سفتکاری میباشد.
-
بازسازی آرتیستیک یا مرمت هنری
آرتیستیک نیز نیاز به تخصص دارد و باید تنها توسط افراد متخصص مورد انجام قرار بگیرد. در آرتیستیک یا مرمت هنری، نظر و ایدههای فرد اجرا کننده در اولویت بوده و بازسازی طبق سلیقه او پیش خواهد رفت. این شخص با توجه به تجربههای خود در این زمینه، اقدام به اضافه یا حذف مواردی از سازه کرده و آنها را مورد مرمت و ترمیم قرار میدهد. بیشتر از بازسازی آرتیستیک، برای سازههای با عمر بالا استفاده میشود. خوب است بدانید بسیاری از سازههای دوره رنسانس با استفاده از روش آرتیستیک مورد مرمت و بازسازی قرار گرفتهاند.
بازسازی تزیینی و بازسازی ساختاری چه تفاوتی با هم دارند؟
بازسازی را از نظر کلی میتوان به دو دسته سازهای و ساختاری و تزیینی تقسیم کرد. در بازسازی سازهای، به جزئیات ساختمان توجه میشود تا بتوان آن را به فضای بهتری برای زندگی تبدیل کرد. این بازسازی شامل مواردی چون طراحی دوباره نقشه ساختمان، ساخت و بازسازی زیرزمین، بازسازی و نوسازی تجهیزاتی چون لولهکشیها و سایر تاسیسات میشود. اما بازسازی تزیینی بیشتر به زیباسازی ساختمان اشاره دارد. مواردی چون رنگآمیزی یا کاغذ دیواری کردن دیوارها، استفاده از سقفهای کاذب کشسان، استفاده از کفپوشهای جدید، قرنیز کردن دیوارها، تعویض کابینتها و غیره از جمله موارد بازسازی تزیینی به شمار میروند.
هزینه بازسازی در کدام یک از روشهای بازسازی بیشتر است؟
همانطور که در بخشهای قبلی اشاره شد، بازسازی با روشها و اهداف گوناگونی قابل انجام است. هر کدام از این روشها شرایط خاص خود را دارند و با هزینههای متفاوتی مورد انجام قرار میگیرند. از میان روشهای اشاره شده، روش بازسازی آناستیلوز و بازسازی تکمیلی هزینه نسبتا کمتری در پی خواهند داشت. چرا که در این روشها تنها به مرمت و بازسازی بخشهایی از بنا پرداخته میشود و کل بنا مورد بازسازی قرار نمیگیرد. البته به طور کلی هزینه بازسازی، به عوامل زیادی بستگی دارد. متراژ بنا، مصالح به کار رفته، شرایط بازسازی و تیم پیمانکار از جمله عواملی هستند که در قیمت بازسازی تاثیرگذار میباشند. برای همین نمیتوان به طور قطعی چیزی راجع به هزینه بازسازی با روشهای مختلف گفت.
جمع بندی
بازسازی ساختمان یکی از اموری است که در حال حاضر بیشتر از ساخت مجدد بنا مورد توجه قرار دارد. از آنجایی که قیمت مصالح و تجهیزات ساخت و ساز با افزایش زیادی همراه بوده است، بسیاری از افراد ترجیح میدهند به جای ساخت مجدد بنا، به بازسازی و مرمت آن بپردازند. بازسازی ساختمان انواع مختلفی دارد و به روشهای مختلفی انجام میشود. همانطور که در متن اشاره کردیم، مهمترین انواع بازسازی عبارتند از بازسازی حفاظتی ساختمان، بازسازی پاکسازی سبکی، بازسازی سبکی یا آناستیلوز، بازسازی تکمیلی، بازسازی آرکنولوژیک و بازسازی آرتیستیک. هر کدام از این روشها ویژگیهای خود را دارند و در شرایط به خصوصی مورد انجام قرار میگیرند. شما میتوانید از راهنماییهای تیم کالکر استفاده کرده و یکی از بهترین روشهای بازسازی را برای ساختمان خود در نظر بگیرد.