نورپردازی یکی از مهمترین مواردی است که هنگام طراحی و دکوراسیون داخلی باید به آن توجه شود. با استفاده از بهترین نورپردازی میتوانید یک فضای منحصربفرد برای خود ایجاد کنید و نور لازم را به خوبی تامین نمایید. نورپردازی سقف انواع مختلفی دارد که هر یک از آنها زیبایی خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم به بررسی انواع نورپردازی سقف بپردازیم و با ویژگیها و خصوصیات هر یک آشنا شویم.
اهمیت نورپردازی فضا
با نورپردازی صحیح میتوان به فضا روشنایی بخشیده و یک محیط دلباز و روشن را فراهم کرد. هر محیطی از منزل یا محیط کار میتواند به شیوهی خاصی مورد نورپردازی قرار بگیرد تا به جلوه بیشتری دست پیدا کند. برای نورپردازی هر محیطی هم باید به کاربری آن توجه کرده تا بتوان بهترین شیوه نورپردازی را برای آن انتخاب کرد.
نورپردازی محیط باید به گونهای باشد که در عین روشن کردن فضا، سبب خسته شدن یا اذیت چشم نشود. همچنین میزان نورپردازی باید به صورتی باشد که سبب نمایش کلیه لوازم موجود در آن شود. برخی برای این کار از انواع نورپردازیهای سقفی و برخی از نمونههایی چون دیواری یا نورپردازی از کف استفاده میکنند. با این حال با توجه به کاربری محیط و شرایط آن میتوانید بهترین نوع نورپردازی را در نظر بگیرید و با استفاده از آن جلوه خوبی در محیط ایجاد نمایید.
بررسی انواع نورپردازی سقف
نورپردازیهای سقفی انواع مختلفی دارند که هر یک از آنها ویژگی خاص خود را دارند. در این بخش به بررسی و معرفی انواع نورپردازی سقف میپردازیم تا با آنها بیشتر آشنا شوید.
1. نورپردازی عمومی سقف
یکی از شیوههای پرکاربرد در نورپردازی سقف، مدل عمومی است. این مدل از نورپردازی، از تابش ملایمی برخوردار است و تمام فضا را مورد پوشش قرار میدهد. برای همین از آن در فضاهای عمومی استفاده بیشتری میشود و جهت روشن کردن یک بخش خاص کاربردی ندارد. از نورپردازی عمومی سقفی میتوانید برای روشنایی فضاهایی چون سالن نشیمن خانه استفاده کنید. این نورپردازی با چراغهای توکار و لوستر اجرا میشود.
2. نورپردازی وظیفهای سقف
این نوع نورپردازی نسبت به نورپردازی عمومی، متمرکزتر است و برای محیطهایی مناسب است که قرار است در آنها به یک کار دقیق پرداخته شود. برای مثال میتوان از نورپردازی وظیفهای سقف، برای محیط آشپزخانه و فضای مطالعه استفاده کرد. در واقع در هر محیطی که قرار است در آن به یک کار حساس یا دقیق پرداخته شود، میتوان از نورپردازی وظیفهای استفاده کرد. توجه داشته باشید که از آنجایی که این نورپردازی ممکن است سبب خیرگی چشم شود، برای محیطهای پرنور و بسیار روشن توصیه نمیشود.
3. نورپردازی تاکیدی سقف
این نوع نورپردازی نیز نسبت به نوع وظیفهای، متمرکزتر است و از آن در جایی استفاده میشود که قرار است چشمها به سمت خاصی هدایت شوند. برای مثال از نورپردازی تاکیدی در فضاهایی چون آتلیه و گالری استفاده زیادی میشوند. در رابطه با نامگذاری این نورپردازی هم باید اشاره شود که از آن جایی که در آن میتوان محیط زیر نور را مورد تاکید قرار داد، به نورپردازی تاکیدی معروف شده است. سایر بخشهای محیط هم میتوانند تاریک باشند.
4. نورپردازی نقطهای سقف
از دیگر انواع نورپردازی سقف میتوان به مدل نقطهای اشاره کرد که جهت روشنایی بخشیدن به یک فضای خاص، همچون محیط مطالعه مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع نورپردازی که تا حد زیادی تاکید کننده است، جهت روشن کردن یک بخش خاص از فضا کاربرد دارد.
5. نورپردازی محیطی سقف
نورپردازی محیطی سقف به وسیله چراغهای آویز اجرا میشود. برای مثال میتوان از تجهیزاتی چون لوسترها و حبابها استفاده کرده و سبب ایجاد یک نورپردازی محیطی شد.
6. نورپردازی دکوراتیو سقف
این نوع نورپردازی سقف، بیشتر جنبه دکوراتیو و تزئینی دارد و عملکرد زیادی در روشنایی محیط ندارد. برای همین بیشتر از آن جهت جلوه بخشیدن به لوازم موجود در محیط همچون گلدانها، مجسمهها و موارد دیگر استفاده میشود. نورپردازی دکوراتیو سقف به صورت نور مخفی یا نور خطی قابل اجرا است.
چند شیوه کاربردی در نورپردازی سقف
در رابطه با راههای مختلف نورپردازی سقف هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نورپردازی سقف با نور مخفی کناف: با نورپردازی مخفی بر روی سقف کناف، میتوان زیبایی خاصی به سقف بخشید. کناف نوعی سقف کاذب است که بر روی سقف اصلی اجرا میشود. این نورهای مخفی را میتوان بر روی سقف کاذب کشسان نیز اجرا کرد و محیط را به شکل زیبایی تغییر داد.
- نورپردازی سقف با چراغهای شبکهای: چراغهای شبکهای به صورت مجموعه هستند و عموما فرم هندسی خاصی دارند. برای مثال میتوانند به شکل یک دایره بزرگ اجرا شوند. چراغهای شبکهای از نظر عملکردی همچون لوستر هستند و قادر به روشنایی فضاهای نسبتا بزرگ نیز میباشند.
- نورپردازی سقف با لامپهای آویز: لامپهای آویز از تجهیزات نورپردازی جدیدی هستند که طرفداران سبکهای امروزی و مینیمال اغلب از آنها استفاده میکنند. این لامپها شکل ساده و بدون تزیینی دارند و اغلب به شکل مجموعهای به جای لوستر به کار برده میشوند.
- نورپردازی سقف به شکل خطی: نورپردازی خطی یا فرم لاین نمونه دیگری از انواع نورپردازی سقف است که در آن شکافهایی در سقف ایجاد شده و نور از آنها تابیده میشود. این نورپردازی به وسیله لامپهای خطی انجام میشود و حالت دکوراتیو دارد. از آنها هم بیشتر برای روشن کردن راهروها و یا جداسازی فضاها از هم استفاده میشود.
- نورپردازی سقف به شکل حاشیهای: در صورتی که سقف اصلی دارای کناف یا سقف کاذب دیگری باشد، میتوان حاشیه آن را خالی گذاشته و به نورپردازی اختصاصی پرداخت. نورپردازی حاشیهای یک نوع نورپردازی لوکس و زیبا است. با این حال برای فضاهایی که نیاز به روشن کردن مرکزشان است، مناسب نمیباشد.
- نورپردازی سقف به طور غیر مستقیم: این روش از نورپردازی به این صورت است که نور در ابتدا با سقف برخورد کرده و سپس از آن منعکس میشود. برای همین روشنایی آن ملایمتر است و شکل و ظاهر زیبایی به سقف میبخشد.
- نورپردازی سقف با هالوژن: نوع دیگری از نورپردازی که اغلب با آن آشنایی داریم، نورپردازی با کمک چراغهای هالوژن است. این چراغها میتوانند با نصب بر روی سقف، برای روشن کردن فضاهایی چون آشپزخانه، راهرو، حاشیه سالن نشیمن و پذیرایی به کار برده شوند.
نورپردازی آشپزخانه و بهترین رنگ برای آن
آشپزخانه یکی از بخشهای مهم خانه است که فضایی جهت استفاده از لوسترهای بزرگ را ندارد. برای همین باید در نورپردازی آن دقت کرده تا بتوان نور مورد نیاز را تامین کرد. با نورپردازی خاص در سقف آشپزخانه میتوان جلوه بیشتری به آن بخشید و سبب خاصتر شدن دکوراسیون آن شد.
برای انتخاب رنگ نور در آشپزخانه هم باید در ابتدا به موقعیت مکانی آن توجه کنید. در صورتی که آشپزخانه دارای پنجره باشد، بهتر است رنگ نور را در ترکیب با نور طبیعی در نظر بگیرید. بهترین رنگ برای آن هم نور زرد و سفید است و رنگهای فانتزی چون قرمز و آبی برای این محیط پیشنهاد نمیشود. رنگهای زرد و سفید میتوانند هم سبب روشنایی محیط شوند و هم در طول شبانه روز به خوبی کاربرد داشته باشند. با این حال اگر به رنگهای فانتزی علاقه دارید، میتوانید آنها را به صورت مخفی و پراکنده در سقف به کار ببرید.
نورپردازی خطی برای آشپزخانه
اخیرا سبک نورپردازی خطی بسیار رایج شده است و افراد زیادی را جذب خود کرده است. این شیوه از نورپردازی شامل یک مجموعه چراغ است که به صورت خطی در سقف یا دیوارهها به کار برده میشوند. حال برای اجرای این نورپردازی در محیط آشپزخانه میتوان آن را به دو صورت به کار برد:
- نورپردازی خطی توکار: در صورتی که به فضاهای مدرن با طراحی ساده و مینیمال علاقه داشته باشید، میتوانید نورپردازی خطی توکار را انتخاب کنید. این چراغها از لبههای رو به بیرون برخوردار هستند و در شکاف سقف کاذب نصب میشوند. چراغها را میتوان از دو ترکیب رنگ نوری به کار برده و آنها را در طرحهای مختلف مدرن بر روی سقف استفاده کرد.
- نورپردازی خطی روکار: این شیوه از نورپردازی خطی بر خلاف مدل توکار است و از نظر اجرا با آن تفاوت دارد. در واقع نورپردازی خطی روکار، بر روی سقف اصلی نصب میشود و شامل لامپهای خطی بدون کناره میباشد. برای همین جهت اجرای این نورپردازی نیازی به سقف کاذب نبوده و میتوان آن را روی سقف اصلی آشپزخانه نیز اجرا کرد.
چند نکته در رابطه با نورپردازی سقف با هالوژن
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، نورپردازی سقف با هالوژن از انواع روشهای نورپردازی است. این نوع نورپردازی باید به صورت استاندارد اجرا شود تا یک محیط زیبا پدید آید. حال در اجرای نورپردازی سقف با هالوژن باید در ابتدا به طرح مورد نظر خود توجه داشته باشید و بدون نقشه اقدام به نصب آن نکنید. همچنین باید از هالوژن با نور کافی و جنس مقاوم استفاده کنید تا بتوانید محیطتان را به شکل ایده آل خود تغییر دهید.
جمع بندی
نورپردازی سقف به شیوههای مختلفی قابل انجام است که در این مطلب در رابطه با آن صحبت کردیم. همانطور که ملاحظه کردید هر یک از این شیوهها خصوصیت خود را دارند و برای محیطهای به خصوصی مناسب میباشند. بنابراین جهت انتخاب بهترین نوع نورپردازی سقف، به محیط خود توجه داشته باشید تا بتوانید در کنار روشن کردن فضا، زیبایی خاصی نیز به آن ببخشید.